Alla inlägg den 21 april 2009

Av GladaKatarina - 21 april 2009 22:05


Ännu mer Ystad, sedan går jag och lägger mig. En viss herre, av media kallad Gryningspyromanen, är åter ute ur fängelset.


Inga pyromandåd i den stil han misstänks för har skett sedan han gick i fängelse i vintras. Kanske blir det en Lång, het sommar.


Andra blogginlägg om detta.


Av GladaKatarina - 21 april 2009 17:45



Skogshuldran - min nominering för månadens blogg hos Enbart Blogg! Rösta på henne en gång om dagen! Två om ni kan! Gärna fler! :-) Rösta HÄÄÄÄÄÄR! *rösta rösta rösta*


Av GladaKatarina - 21 april 2009 16:35



Vad skådar mitt norra öga! Skeppet Helene har smugit in i Ystads hamn! Hon har legat på varv i Skillinge sedan den 17:e december i fjol och skulle inte komma hem på ytterligare två veckor. Men nu är hon ändå hemma - de seglade hem henne i söndags! :-)


Fortfarande mycket jobb kvar på denna snart 100-åriga galeas T/S Helene som en gång byggdes i Ystad, men detta kan göras på plats i hamnen. Får hoppa ombord med en kaka till de hårt arbetande frivilligarbetande gastarna någon dag. De hade minsann sillfrukost ombord på varvet härom veckan! Härligt att se några välbekanta ansikten på bild i kajutan!


Köpte min lunch på Lisas Skafferi i hamnen - deras goda pastasallad - och vågade mig på att sitta ute. Vinden är kall men solen varm, man får sitta tryckt mot väggen.


Stationshuset bredvid är delvis avspärrat, det tjänstgör som polishus under Wallanderinspelningarna.


Hela hamnen är uppriven, det görs ett större arbete här. Enorma stenbumlingar innanför avspärrningar, det är som om de hade grävt upp hela Ales Stenar. ;-)


Allt verkar hända nu. Säsongen har börjat på allvar! Så är det att arbeta i en sommarstad. Vecka 27 samt 29-33 arbetar jag heltid. Semester blir det vecka 35-36, runt månadsskiftet augusti-september. Arbete hela sommaren, alltså. Är det någon som vill arbeta för mig och ge mig pengarna? Nåååågon? Konstigt, det är aldrig någon som svarar. ;-)


Men blir det en fin sommar så åker baddräkten med till jobbet. Efteråt är det bara att cykla ner till stranden i Ystad eller åka till Ribersborg i Malmö, som ligger "på mitt håll". Helt OK det med. :-)


Av GladaKatarina - 21 april 2009 15:13


Idag har vi haft journalister på kliniken där jag arbetar. Om allt går vägen kommer reportaget in i Ystads Allehandas bilaga Familjeliv någon av de närmaste lördagarna.


Reportaget handlade om kiropraktik för spädbarn och mindre barn, något som kliniken haft lite som pionjärsprojekt. Fler och fler Barnavårdscentraler m fl i Ystad med omgivande kommunen uppmuntrar föräldrar att låta barnen komma hit. Vi har även ett litet vårdavtal som beviljar patienter mellan 0-19 år fyra (4) behandlingar per patient och år.


Mycket givande att få ha upplevt detta och se det utvecklas! Tämligen nytt för svenska förhållanden. I till exempel Danmark är detta med kiropraktik för barn och ungdomar inom ramen för vårdavtal ganska vanligt förekommande, de har en längre tradition i att koppla samman kiropraktik med den allmänna hälsovården.


Detta skriver klinikens hemsida om saken:


****


Spädbarn:
Graviditet och förlossning kan vara svåra och traumatiska för barnet. Under graviditeten sker mycket med barnets utveckling men det förekommer även ansträngningar på rygg och nacke.


Förlossningen är en stor påfrestning på kroppen och det är otroligt hur mycket spädbarn tål. Vi är konstruerade för att klara det enorma tryck som vi utsätts för genom födelsekanalen men någon gång blir belastningen extra stor; vid förlossningen när kroppen kommer ut lite snett, barnet ligger väldigt trångt i livmodern som vid sätesposition eller användning av vakuum eller tång vid förlossningen. Spänningar härifrån kan ge olika plågor hos en nyfödd. Värst utsatt är nacken men det är även annat som kan påfresta ett nyfött barn.


På kort tid genomgår barnet en stor kroppsutveckling; vikten fördubblas snabbt. Ungefär hälften av alla barn faller eller tappas från en högre höjd inom det första levnadsåret. Alla dessa händelser kan orsaka små låsningar och dysfunktioner i ryggraden som kan påverka barnets utveckling.


Vanliga symptom på barn i ålder 0–1 år som kommer till kiropraktorn:

  • kolik, kolikliknade symptom eller generell oro (kinkighet)
  • problem med nackrotation eller favorit sida att titta åt (nackspärr)
  • amningsproblem/nedsatt sugreflex
  • sömnproblem
  • motoriska problem; kan inte sitta eller sitta själv eller kryper inte
  • problem att lyfta huvudet liggande på magen, kryp- eller gångproblem
  • mag- eller tarmbesvär/förstoppning

Förskolebarn:
Detta är en period i barnets liv som innefattar stor utveckling av barnets rörlighet och motorik; att gå, springa och hoppa samt finmotorik. Det är också en tid med många fall från små och stora höjder.


Vanliga problem på barn i åldern 1–5 år som kommer till kiropraktorn:

  • gång- och rörlighetsbesvär
  • växtvärk
  • återkommande öroninflammation
  • in- och utandningsbesvär
  • sömnproblem
  • mag- och tarmbesvär
  • förebyggande behandling

Lågstadiebarn:
Det är en period när barnet går från en tid med en aktiv, lekande vardag till en mer stillasittande tillvaro i skolan. Kroppen växer, stressen ökar, skolväskan skall bäras och man skall sitta riktigt i skolbänken. För lekfullheten krävs rätt hållning i båda kropp och själ. Data- och TV-spel upptar ofta en större del av barnens liv. Studsmatteskador och idrottsskador förekommer också ganska ofta i denna åldersgrupp. Det är omöjligt för föräldrar att förhindra allt som hela tiden händer.


Vanliga problem hos barn i åldern 5–11 år som kommer till kiropraktorn:

  • växtvärk
  • ryggont
  • huvudvärk
  • löp- och gångproblem
  • idrottsskador (höfter, knä, fötter, händer och axlar)
  • hållningsproblem
  • sängvätning
  • förebyggande behandling

Högstadiebarn:
Utmaningarna i denna åldersgrupp går från att vara helt stillasittande och TV-tittande till extrem träning och ökade träningspass. Sistnämnda kan orsaka idrottsskador. Hormonförändringar i kroppen påverkar barnet och mer vuxna former utvecklas i denna fas.


Vanliga problem i åldern 11–16 år hos barn som kommer till kiropraktorn:

  • mer "vuxna" muskel- och skelettproblem, däribland skolios (s-formad rygg)
  • stress
  • växtvärk
  • ryggsmärtor
  • nacksmärtor
  • huvudvärk
  • tandreglering som ger stress på nacke och käke
  • barnmigrän
  • idrottsskador (höfter, knä, fötter, händer, axlar)
  • förebyggande behandling

******



Av GladaKatarina - 21 april 2009 11:10


Bob G Lind heter en oberoende forskare med egen teori om Sveriges mest kända fornminne; Ales Stenar. Under några år har han hållit guidade visningar där och redogjort för sina teorier om Ales Stenar och andra intressanta fornminnen på Österlen. Han kommer hålla guiding i år med och är irriterad över att Ystads kommun håller egna guidningar.


Lite bråklysten är han nog. Och Riksantikvarieämbetet nappar oftast.


Lite tjafs och irritation väcker alltid uppmärksamhet. En sak är säker: Ales Stenar får fin PR. All PR är bra PR.


Av GladaKatarina - 21 april 2009 10:09


Ett citat:


"Visste du att de som arbetar inom skolan, vården
och omsorgen är 100.000 färre nu än vad de var
1990? Att 250 fritidsgårdar har försvunnit och att
450.000 grundskoleelever saknar bemannat
skolbibliotek? Att vi nu har 8 procent färre lärare
än 1991, och att elevernas skolprestationer har
försämrats i samma takt?"


Så säger Gustav Fridolin i intervjun som DN publicerade den 3 april. Han blev arbetslös politiker och arbetar nu som folkskolelärare och journalist.


Fridolin har alltid hållit ögonen på sådan statistik. Nu har han skrivit boken "Blåsta!", där han beskriver 80-talisternas utsatthet.


I morse hörde jag honom på Radio P4 Kristianstad, han kommer från den regionen (Vittsjö). Avslappnat men initierat och engagerat berättar han om sina erfarenheter och intryck.


Han berättar att varje utslagen medborgare kostar 12,5 miljoner. Att det kostar mer att hålla lärare och vårdfolk arbetslösa än att låta dem arbeta som lärare och vårdfolk. Och hur mycket lärare och vårdfolk verkligen behövs på arbetsmarknaden, inte hemma med A-kassa.


Han undrar stillsamt om en person mitt i karriären med åldrig förälder på äldreboende och barn i skolan blir gladare av att få 1 200 kr extra i plånboken varje månad, när det innebär neddragningar som de där 1 200 kr aldrig kan täcka upp för.


Han menar att 80-talisternas påstådda oförmåga att ordna jobb och boende görs till individuella misslyckanden, i stil med "Varför väljer du att vara arbetslös? Varför väljer du inte något annat?". Ungefär som Marie Antoinette och bakelserna.


Problemet är egentligen samhällsomfattande och måste ses som ett sådant. Otrygg arbetsmarknad gör det svårare att etablera sig, få lån till boende och bilda familj. Konstigare än så är det inte. Om vi inte skall gå 150 år tillbaka i tiden och åter börja bo i generationsboende, då måste något hända.


Om mig

Vädret i Malmö

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Nyskrivet, nyspanat

Sök och finn

Gladans intressehylla

Arkiverade gladerier

Bloggvänner och annat

Det var en gång

...bad things with you. ;-)

Visitsiffror

Gladan kvittrar på Twitter!

Weird translation for you!


Ovido - Quiz & Flashcards