Alla inlägg under juni 2009

Av GladaKatarina - 11 juni 2009 10:20


Mitt i juniyran när de flesta gör sig redo för sommaren och ledigheten, då gör även jag det. Fast tvärtom.


Snart går jag in i min mest jobbintensiva period. Jag arbetar i en sommarstad, senast igår kom siffror på att denna region klarar sig så bra som den gör tack vare turismen.


Turister och sommarlediga vill må bra. Turister och sommarlediga gör ofta inte det; för mycket stress innan, mindre kollaps när semestern börjar.


Mycket att göra? Lite på det!


Igår tog förbundet där jag är cirkelledare kontakt, jag gick dit och vi pratade hösttermin med kommande kurser. Troligtvis ny IT-kurs på gång! Fick med mig material hem, satt och surfade runt på en del annat kring detta... Spännande inför hösten, men planera måste man göra redan nu.


Sommartid, sommarjobb.


Någon måste ju hålla Sverige rullande. ;-)


Av GladaKatarina - 10 juni 2009 09:32



Lagom till att jag skulle börja skolan flyttade min föräldrar och jag från landet och bosatte oss i en medelstor ort utanför Lund. Från lantgård till radhus, från ensamlekar till barnrikt område med fina lekplatser överallt. En fin och omtumlande omställning!


På ena sidan huset var en fotbollsplan med lekplats. Fotbollsplanen var nedsänkt och slänterna runt om fulla med Robiniaträd. Att det var Robinia förstod man inte då; de hade massor av taggar, fina vita blommor vid skolavslutningen och roliga blad som man kunde föra oväsen med!


Storleken på bladen var precis lagom för att man skulle kunna hålla det mot läpparna, blåsa fram ett prrrfff-ljud som förvandlades till en gäll vissling. Jättekul! Man höll på tills bladet sprack, vilket det gjorde ganska omgående. Då tog man ett nytt. Kompisen med. Eller kompisarna. Det blev rena oljudstävlingarna tills en vuxen stack ut huvudet och sade till. Då slutade man och gick någon annanstans.


Det var tätt, tätt med Robinia! Vi försökte ta oss in i djungeln och trampa upp spännande gångar. Men det blev elände! Lärde mig senare att Robinia är riktiga monster på att sprida sig. Dessutom är taggarna stora och vassa! Man kunde helt enkelt fastna därinne. Då var hasselbuskagen lättare...


Som vuxen bodde jag i en hyresrätt där jag och min dåvarande sambo gjorde ett handtag i trädgården. Där växte också Robinia! Då blev jag varse om hur grym den var på att sprida sig... Hade vi inte gjort en insats så hade den innergården förvandlats till en Robiniadjungel, den med!


Då observerade jag också hur höga dessa träd blev. Hur riklig blomningen var och hur uppskattad den var av humlorna. Och att den på latin hette Robinia Pseudo-acacia: falsk Acacia! Acaciahonung... Ja, trädet och blommorna ser ut som Acacia!


På min gata i sta'n växer ett Robiniaträd. Det såg jag eftersom det nu blommar för fullt: vitt och slösande! Svagt aromatisk doft när man promenerar under det. Falsk Acacia, äkta Robinia, fint minne.


Av GladaKatarina - 9 juni 2009 15:47


Efter denna elefantsmidiga rubrik tänkte jag pracka på er lite, av några efterfrågade, tips på hur ni kan fixa till Youtube-klipp så att de bättre harmonierar med bloggandet. ;-)


Om man vill, kan man anpassa bredd och höjd samt ramfärg på Youtube-klipp.



Bilden ovan visar hur det ser ut när man är på Youtube och skall välja ett klipp. Om man trycker på den lilla knappen med blå blomma, öppnas ett "underfönster". Där finns alternativen.


Personligen väljer jag oftast att bocka av alla alternativrutorna.


Däremot är det kul med lite färg på knapplistan nederst. Jag väljer oftast färg efter vad som verkar passa klippet.


Sedan kommer vi till detta med storlek på själva klippet...


Bloggagratis tillåter maximal storlek 500 pixlar på såväl bilder som filmklipp. Väljer man mer än detta (640x505), då blir det lite problem. Klippet får inte plats i själva blogginlägget utan klipps av i kanten. Vill man kommentera på inlägget, hoppar allting åt höger. Knepigt.


Det närmaste förvalet är 480x385 pixlar, vilket är ljusblått och förvalt på bilden. Det fungerar ganska bra.


Men om man är sugen på lite överkurs, då? ;-) Alla mina filmklipp har storleken 500x400 pixlar. Precis lagom. Jag gör så här:


Klistrar in länken på vanligt sätt i embed-rutan. Embed betyder givetvis inbäddad. Det är en programmeringskod som talar om vad som skall visas och hur, mycket enkelt uttryckt. Som ni ser står det i embed-koden:

width="480" height="385" - den förvalda storleken: bredd 480 pixlar och höjd 385 pixlar.


Det är nu det börjar bli intressant, sa nörden.



Om du markerar 480 på samma sätt som jag gjort här... CITATIONTECKNEN får absolut INTE markeras!!



Ändra till 500! Markera 385 på samma sätt - inte citationstecknen!


Ändra till 400! Tryck nu på spara inlägg!



Färdigt och klart! Klippet passar lagom in i inlägget, är proportionerligt och har en trevlig färg i nederkanten.


Lycka till!


Av GladaKatarina - 9 juni 2009 15:39


Har fått mitt nya bankkort, tack gode Gud. Ringde till och med banken häromveckan och frågade om det inte var dags snart. Jodå, innan midsommar blev svaret. Idag kom det - har kikat i brevlådan varenda dag. *suck av lättnad* Inte kul med plastkort i brevlådan.


Fick även brev om att jag blivit automatlistad på en nystartad vårdcentral nu när Skånes nya vårdval, Hälsoval Skåne, har trätt i kraft. Vet inte hur många raggande vårdcentralsbrev jag fått sedan Hälsoval Skåne trädde i kraft den 1 maj.


Hälsovalet går kortfattat ut på att vårdcentralerna tjänar mer på många listade patienter men förlorar om patienterna byter, vilket de får. En slags schack-hockey med människoliv, hur charmant som helst.


Min nya vårdcentral är givetvis finare än alla andra - finast. Konstigt, det säger alla. Men denna har allt, eller tänker skaffa det under sommaren. Helt otroligt. Svårt att komma till? Neeeej, de flyttar säkert gärna HEM till mig.


Hur står man ut med att komma försent till en bokad tid? Hur orkar man dra samma lama ursäkt.
"Oh, vad mycket trafik..."
Det är ALLTID mycket trafik.
"Folk kör bara i 50..."
Kör tidigare.
"Förstår inte varför det blir så här..."
KÖR TIDIGARE!!!


Annars är allting bra. Bara fint. Fler kollegor och större lokaler vore ännu bättre. Och om det kunde bli mindre kvavt. Eller ännu hellre åska. ÅSKA MYCKET!!


Etiketten på mina leggings river i ryggslutet. Rrrrriverr! Varför? Det har den aldrig gjort förut??


Idag är jag nog hemma innan 21 och inte efter, som igår. Då är det lagom att gå och lägga sig. Skall upp klockan 05.00 imorgon. Kan knappt bärga mig, det skall bli såååå mysigt. Har jag tur så regnar det.


Imorgon är det skolavslutning och student och annat skrål. Blir nog lugnare än vanligt. Då får man åtminstone sova. Mwahahahaha...


Av GladaKatarina - 9 juni 2009 12:47


...för dagens resa. Ingen mer blöt labrador denna vecka, en gång räcker långt. ;-) Verkar tyvärr bli en ostadig vecka - men så länge regnet håller sig på denna sidan midsommar, så är jag nöjd.


*sjunger* Raindrops keep falling on my head...


Av GladaKatarina - 8 juni 2009 17:22


Är dålig på att kommentera idag. Hinns inte!! Gaaah! Blir kanske ikväll, om inte tröttheten tar överhand vid 21-tiden när jag är hemma...


Bara en liten fundering: varför är det alltid bra TV-program (den sorten som jag gillar) på sommaren???


Av GladaKatarina - 8 juni 2009 15:58


Så sade stamkunden med ett skratt när jag nådde fram till jobbet.


Morgonens solsken vändes till regn på eftermiddagen och det var länge sedan som jag var så illa förberedd på väderväxling. Har en vind- och vattentät jacka med kapuschong som brukar åka på samt ordentliga skor när vädret verkar ostadigt. Man är ju en försiktig general, livserfaren kvinna född i praktiska jungfruns tecken.


Idag bara förutsatte jag att det skulle bli en fin dag. Hade fleecejacka och somrigt flimsiga skor. Regnet droppade stadigt, hällde alltmer. Sjalen hamnade på huvudet, det är lite läskigt när regndroppar rinner i rännilar genom håret och ner på halsen. *kallrysningar*


Stoppade in händerna i ärmarna. Frös. Cyklade. Höll avstånd till polska lastbilschaufförer i hamnen - det stänker ju så bra när de kör igenom vattenpölar!


Cyklade genom vattenpöl med benen ut i sidorna som när jag var barn. Kände att regnet faktiskt var lite ljummet ändå. Sträckte ut tungan, smakade. Giftigt? Äsch, jag måste ju andas. Lite tungmetaller på tungan...


Lite vatten har ingen dött av. Blev snabbt varm och torr inomhus. Man måste våga en rotblöta då och då. *skakar vattnet ur pälsen*


Av GladaKatarina - 8 juni 2009 10:19


Var så trött när jag vaknade, alldeles för tidigt. Gick ändå upp och gjorde mig redo. Tänkte att jag kunde ju alltid vila lite innan det var dags att åka.


Gick ut och fodrade hästarna istället och bytte även vatten till dem, det var ju dags.


Då upptäckte jag att jag befann mig i en av mina favoritscenarion: solig sommarmorgon på landet! Måndag visserligen, inte så värst varmt. Men dagvått gräs och sol som sakta värmde över trädtopparna.


Jaha, bara att gilla läget och njuta då... :-)


Om mig

Vädret i Malmö

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Nyskrivet, nyspanat

Sök och finn

Gladans intressehylla

Arkiverade gladerier

Bloggvänner och annat

Det var en gång

...bad things with you. ;-)

Visitsiffror

Gladan kvittrar på Twitter!

Weird translation for you!


Ovido - Quiz & Flashcards