Alla inlägg den 6 juni 2009

Av GladaKatarina - 6 juni 2009 20:09


Hehehehehehehehehee!!! Har alltid älskat denna låt - fantasin! - och med dessa bilder... Kan man bli annat än lycklig?


Av GladaKatarina - 6 juni 2009 19:54


Den handlar ju faktiskt om Katarina... :-)


Av GladaKatarina - 6 juni 2009 19:33



Inte för att det är blött, utan för att det är dags att traska ut i det höga gräset som gömmer fästingar.


På med mina kära Tretorn, som bor här.



Det blev ingen visit till Ystads Rosarium igår, annat kom emellan. Men Paradiset är åtminstone ett halvt rosarium vid detta laget, och mer blir det för varje år. Lousie Bugnet är vacker, tålig och har en svag men fin doft. Knoppen är röd, blomman vit med röda kanter.



Den vilda pepparroten blommar och doftar desto mer. Prova att nosa, om ni får chans! Faktiskt mycket dekorativ! Den trängs bland rosor, vit nattviol och hundkäx i en härlig rabatt.


Av GladaKatarina - 6 juni 2009 15:59


Sverige fick ny författning den 6 juni 1809. Varför då?


Gustav IV AdolfSverige hade en kung som hette Gustav IV Adolf. Han regerade 1792-1809 och var bara 13 år när han tillträdde tronen. Pappan, den välkände Gustav III, hade blivit mördad och sonen tog det givetvis hårt.


Gustav III hade varit personlig vän med det franska kungaparet Ludvig XVI och Marie Antoinette. Detta var mitt i Franska Revolutionen och det franska kungaparet satt fängslade för att sedermera bli avrättade.


En annan nära vän till både franska och svenska kungafamiljen var greve Axel von Fersen. Fersen blev sedermera även vän till Gustav IV Adolf.


Bastiljens stormning 14 juli 1789, starten på Franska Revolutionen.

Bastiljens stormning 14 juli 1789, starten på Franska Revolutionen.


Det var en revolutionär tid. Efter kollapsen i Frankrike ledde oordningen till att militären fick mer makt och efter hand fick generalen Napoleon Bonaparte allt mer makt - han blev till sist krönt till kejsare.


Napoleon Bonaparte

En av Napoleons främsta generaler var Jean Baptiste Bernadotte. Bernadottes fru Desirée hade tidigare varit förlovad med Napoleon.


Den unge, svenske kung Gustav IV Adolf hatade Napoleon. Det Frankrike hans far hade älskat var förstört, Napoleon hade tagit över och hotade hela Europa.


Den svenska militären tyckte däremot att Napoleon var beundransvärd, ett stor militärt geni. De och allt fler svenskar blev upprörda över kungens hat mot Napoleon, det var inte bra för Sverige.


Sverige och Finland var på den tiden ett och samma land, vilket inte Finland trivdes med. Ryssland hotade att ta Finland. Det blev krig och Sverige förlorade Finland till Ryssland.


Kungen var nu så avskydd att han blev avsatt; den 10 maj 1809. 200 år sedan i år!


Den 6 juni 1809 antog man en ny författning: Maktdelningsprincipen. Olika maktpoler skulle dela på makten och övervaka varandra. Detta var början till den moderna demokratin för Sverige.


Under tiden var den avsatte kungens farbror och Gustav III bror, Karl XIII, kung av Sverige. Han var gammal, sjuk och hade inga barn. Det beslutades att han skulle adoptera en populär dansk prins, som hastigt dog. Axel von Fersen fick skulden och blev lynchad på öppen gata i Stockholm 1810. Alla utgick från att han ville ha tillbaka Gustav IV Adolf.


Det var stor oro för att den Gustavianska ätten skulle lyckas återta makten i Sverige. Sverige stod på randen av anarki.


Jean Baptiste Bernadotte, Carl XIV JohanDe svenska militärerna beundrade fortfarande Napoleon och löjtnant Mörner lyckades locka general Bernadotte att intressera sig för Sverige. Bernadotte var framgångsrik och hade blivit oerhört förmögen, vilket Sverige behövde.


Bernadotte avsvor sig sin katolska tro och sitt franska medborgarskap samt bytte namn. En revolutionär blev kung.


Napoleon räknade med att styra Bernadotte och ville att Sverige skulle förklara krig mot England. Men Bernadotte hade börjat inse att det skulle gå utför med Napoleon. En general gick emot sin förre överbefälhavare.


Genom allianser och fredsförhandlingar lyckades han förhandla sig till Norge av Danmark, som plåster på såren för att Sverige förlorat Finland. Sverige och Norge var i allians i nästan 100 år.


Han ledde Sverige mot Frankrike och Napoleon i några slag i Preussen 1813. Efter det har Sverige inte deltagit i krigshandlingar. (Om vi blundar för Afghanistan och de vapen vi tillverkar i Sverige.)


En krigare och invandrare gav Sverige fred. Allt på grund av det som hände i Europa - och här.


Även då påverkade de europeiska länderna varandra oerhört mycket. Det kunde ta tid med förändringar, men de kom. Det kunde börja illa och i kaos, men så småningom leda till folkstyre.


Idag bestämmer inte kungar och generaler hur Europa skall styras. Det gör vi, om vi bryr oss.


Tänk på det imorgon, när det är valdag.

Av GladaKatarina - 6 juni 2009 15:00


Tack vare Love blir jag påmind om att det är fotbollsmatch mellan Sverige och Danmark just idag, med Danmarks nationaldag igår och Sveriges nationaldag idag.


Vad skall en icke-sporttokig skånska mitt emellan två gamla arvsfiender göra, samtidigt som jag faktiskt inte bor så väldigt långt bort från Zlatanresidenset och genom ett av mina fönster kan se pylonerna till Öresundsbron?


Heja på den som leder, såklart. ;-)


Av GladaKatarina - 6 juni 2009 10:34


Sticker lite hastigt och lustigt till Paradiset för att vakta hästar; sjukdom i släkten gör att de måste åka iväg.


Mitt bärbara modem föll i golvet och hela internet bröts. Gaaah, svettigt - men det överlevde. Internetberoende, jag??? Tur man skall ut i vacker natur på landet, där botas man snabbt.


Glad nationaldag, alla svenskar! En annan är ju skåning... ;-) Det var för övrigt Danmarks Grundlagsdag igår, deras variant på nationaldag. Men inte farao är man dansk heller. Körde ju Edvard Persson tidigare i veckan, det duger ju som firande från de vilda (feta, fulla) skåningarna.


Hepp! Klockan är mycket!! Hej så länge!!


Av GladaKatarina - 6 juni 2009 09:21


Här har vi dem, utan inbördes rangordning eller andra regler.



(Säg till om jag skall

ta bort bilden, Sanna!)


Grattis, Sanna! Stort tack till Elisabeth, Nilla och Oskar för en god insats!


Tack alla ni andra för visat intresse och roliga kommentarer! :-D



Om mig

Vädret i Malmö

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Nyskrivet, nyspanat

Sök och finn

Gladans intressehylla

Arkiverade gladerier

Bloggvänner och annat

Det var en gång

...bad things with you. ;-)

Visitsiffror

Gladan kvittrar på Twitter!

Weird translation for you!


Ovido - Quiz & Flashcards