Alla inlägg under juli 2009

Av GladaKatarina - 12 juli 2009 12:32


Mer bloggande och kommenterande senare. :-) Solen skiner runt sydkusten, så man får passa på!


Radiokanalen RockFM spelade denna gamla favorit! Blunda, om ni är blyga. ;-) (Här är HELA låten på detta klippet!!)


Ha en fin dag, allihopa!


Av GladaKatarina - 11 juli 2009 15:40


Så var man nymålad i håret igen, denna gången blev det "brun" - chataîn på det ädla språket franska. Förra gången valde jag mörkbrun och resultatet blev definitivt "nästansvart". Det kändes helt OK, men ombyte förnöjer ju som bekant.


Just nu ser mitt blöta hår lika ramsvart ut som det brukar, men blir det lite nyanser så vore det ju trevligt... Får vänta och se tills det har torkat.


Kändes som om hur mycket hår som helst föll av idag. Men så växer det också som ogräs i sommarvärmen. Tycker jag plockar ögonbrynen varenda dag, ser ändå ut som en igelkott under pannan varenda morgon...


Uppdatering kl 16.18: Brun??? Snarare svart - svartare - Snövit!


 

Av GladaKatarina - 11 juli 2009 13:38


Detta kommer jag att missa. Det är inte första gången jag lyckas missa det. *suck* Synd, jag känner för ett rejät tornérspel. ;-)



Medeltida Ystad hålls på 1500-talsborgen Bjersjöholm, nordväst om Ystad. Borgen är på vissa sätt mer komplett än den rikskända borgen Glimmingehus på Österlen. Bägge borgarna är byggda i samma stil.


Strax söder om Bjersjöholm ligger det nya slottet, Bergsjöholm - en mörkrosa prinsesstårta som kan ses från E65:an mellan Ystad och Malmö. Det hela tillhör pastoratet Bjäresjö, som har en speciell kyrka.



Lite förvirrande med alla de olika namnen? Typexempel på levande, skånsk dialektkultur! Bjersø = danskt. Bergsjö = svenskt. Bjäresjö = skånskt. Samma område, olika namn.


Av GladaKatarina - 11 juli 2009 11:47


Av någon skrattretande anledning har UNESCO listat skånskan som en utrotningshotad dialekt. Tack och lov, säger säkert somliga.


Övriga hotade dialekter/språkvarianter i Sverige, enligt listan, är fem varianter på samiska, gotländska och dalmål. Där kan man möjligen hålla med lite lättare. (Med på listan finns också Jiddish och skylten är placerad i Vitryssland. Okeeej. Kanske vissa webbproblem.)



P4 Malmöhus blåste upp detta stort igår. En expert i Lund uttalade sig på klingande skånska och förklarade det som trams och att han misstänkte högerpolitisk lobbyism. Den utpekat ansvarige lobbyisten menar att skånskan är ett språk, som är hotat. Det ligger inga högerspöken bakom.


Bland annat, säger lobbyisten, har skåningarna alltid förr sagt sviskon om katrinplommon. Men överallt ser man nu ordet katrinplommon. Det står ju katrinplommon på påsarna, till exempel.


Jag kan inte låta bli att notera en intressant fixering kring just intorkad frukt. (Jag skyller på Freud.) Själv säger jag sviskon, men jag går inte omkring och grubblar på det.


P4 Malmöhus höll en löjlig omröstning på webben som totalt missar målet. Frågan:


Tycker du att skånskan är ett hotat "språk"?
  • Ja. I framtiden kommer skånskan att försvinna.
  • Nej. Rör inte min skånska! Den överlever.
  • Vem bryr sig! Det är bara en dialekt.

De flesta har röstat på alternativ 2.


Vadå "rör inte min skånska"?


Ett språk eller en dialekt utvecklas ALLTID, era... Ja, rent ut sagt: era PRAKTPUCKON!!!


Ett språk eller en dialekt som inte utvecklas - det dör! Latinet är ett dött språk. Men eftersom det används vetenskapligt, uppfinns nya ord. Men det utvecklas inte som språk. Om hundra år kommer latinstudenter att lära sig samma grammatik som jag och mina studiekamrater satt och tragglade för över 20 år sedan.


Skånskan är inte död - den utvecklas. Den innehåller flera dialekter inom dialekten, Rosengårdsskånskan är en av de nya varianterna. Jo, så är det. Och de skånska dialekterna ute på landet, de lever och frodas. Jag hör dem dagligen.


Är skånskan ett språk? Frågan är om ens svenskan är ett språk. De så kallade språken i de nordiska länderna skulle lätt kunna klassats som skandinaviska dialekter.


Då inser man hur otroligt många fina dialekter det finns i alla de nordiska länderna, som lever och utvecklas. Vissa är utan tvivel hotade. Men skånskan är knappast ett av dem!


Vad som däremot hotar skånskan och Skåne, det är knasbollar som tror att Skåneland varit något sorts land en gång i tiden, med ett eget språk. Och att vi kan bli det igen.


Åk gärna 800 år tillbaka i tiden - få se om ni fattar ett dugg!! Nej, just det. Men de skandinaviska folken hade däremot ganska lätt att förstå varandra, och även vissa tyska och fornengelska (saxiska) dialekter. DÄR talar vi släktskap!!


För Guds skull, läs åtminstone en kurs i språkkunskap först! Har ni inte fattat något efter det - se då till att kräla in under stenen som ni kröp ut ifrån!!


Av GladaKatarina - 10 juli 2009 22:53



Syrrans kisse mår mycket bättre, kattsnuvan har gett med sig och han har fått vaccination! Bara ena ögat rinner lite, så han får plågas lite till med ögondroppar.


Träffar honom på söndag. Syrran säger att han är jättekelen! Vänta bara, kattekatt. Jag skall klappa pälsen av dig!! ;-)


Av GladaKatarina - 10 juli 2009 09:43


Suckar och njuter! Richard Armitage har precis gjort en intervju med bokbloggen Vulpes Libris.


Att han gillade att läsa, det visste jag innan. En man som läser Friedrich Engels inför en roll som ägare till en bomullsfabrik på 1850-talet, är knappast illitterat. ;-)


Citat om läsandets glädje, RA=Richard Armitage:


RA: The best writing is when one gets lost firstly in a character and then in that character’s journey through a gripping plot. That’s my kind of book. My story-hungry brain does go for 'plot' but if a character is detailed and layered then the plot can take a back seat. I look for inspiration when reading characters for research – details, thoughts and actions but mainly 'sensation', which is unique to each reader and changes according the reading environment. I prefer to read fiction for research rather than a factual textbook even if the latter is more accurate. I am a story lover.


Här är ett citat angående en filmatisering han var med i för några år sedan, en modern återberättelse av Emily Brontës klassiker Svindlande Höjder (Wuthering Heights). VL=Vulpes Libres, RA=Richard Armitage.


VL: Did you read Wuthering Heights beforehand, and if you did – was it a help or a hindrance?

RA: I did read the novel, in fact I had read it many times before, and listened to Kate Bush!!


Han hade läst Svindlande höjder flera gånger innan. Och han lyssnade på Kate Bush. Han hade läst Svindlande höjder flera gånger innan. Och han lyssnade på Kate Bush. Han hade läst Svindlande höjder flera gånger innan. Och han lyssnade på Kate Bush.


Marry me, Mr Armitage. Marry me now!! 8-)


Av GladaKatarina - 10 juli 2009 05:35


G-mrrn. Eh, god morgon heter det.


Slocknade som ett ljus igår. Raklång och påklädd på min obäddade säng. Vaknade vid tvåtiden, såg då till att komma i säng "ordentligt". Fortfarande mörkt ute då, bara en så'n sak. Totalslocknade igen.


När det väl var dags att gå upp på riktigt, kändes det som om jag varit ute och sprungit hela natten. Hade drömt om mina gudsöner. Det kan finnas ett samband.


Såg mig i spegeln och kunde konstatera att trots mängden sömn, så hade den inte haft någon förskönande effekt; påsarna under ögonen hade räckt till att packa ner ett veckoinköp.


Idag är det fredag. Tack gode Gud!


Om mig

Vädret i Malmö

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Nyskrivet, nyspanat

Sök och finn

Gladans intressehylla

Arkiverade gladerier

Bloggvänner och annat

Det var en gång

...bad things with you. ;-)

Visitsiffror

Gladan kvittrar på Twitter!

Weird translation for you!


Ovido - Quiz & Flashcards