Alla inlägg den 22 juli 2009

Av GladaKatarina - 22 juli 2009 22:53



Om du kör söderut från Brösarp och förbi Brösarps backar, då når du en korsning som åt höger leder upp till Ravlunda kyrka. Rav är danska för bärnsten och på Ravlunda kyrkogård hittar du Piratens grav, om du letar en stund.


Men åt vänster, österut, går vägen ner till Ravlunda skjutfält och Haväng. En vindlande väg leder dig så småningom över Verkeån, en vacker å som flyter förbi flera av Österlens mest mytomspunna platser. Skånes största vattenfall, Hallamölla, är en del av Verkeån och ån har sitt namn av det gamla alunbruket vid Christinehof, ett storverk på tidigt 1700-tal.


Verkeån har sitt utlopp i det natursköna Haväng. Platsen har inte alltid varit vindlande hedar, lämpliga för fria skjutövninger, ner till havet som det är nu. Här var byar av olika storlek och en viktig naturhamn för att kunna skeppa ut värdefull alun. Allt togs bort och flyttades för militären.


En större storm på tidigt 1800-tal drev upp en stor sandstorm - och blottade en juvel! Den fantastiska Havängsdösen! På en höjd strax innan havet ligger detta 5500-åriga byggnadsverk med fri sikt åt alla håll. Platsen väcker upp slumrande andar i mitt inre och får håren på armarna att resa sig. Här har hänt saker...


Området är oerhört rikt på intressanta fornlämningar. Vägen ner till Haväng kantas av ängar fulla med resta bautastenar där söta får och hästar betar.


Lammuppfödningen är ekologisk och köttet är så gott att jag nästan kan minnas smaken i munnen om jag anstränger mig lite - har grillat denna delikatess många, många gånger. Produkter av Havängslamm säljes på plats.


Vid parkeringen dolde förr en trädplantering nästan en annan otrolig pärla - Skepparpsgården, ett av Sveriges vackraste och populäraste vandrarhem; en fyrlängad skånegård som flyttats till platsen. Att fika på innergården eller i trädgården är ren harmoni, bullarna är goda och innehavarna så trevliga att man vill bli adopterad av dem.


Följer man en stig från vandrarhemmet kommer man till en liten, liten skånelänga som heter Lindgrens Länga, där man anser att Bombi Bitts tattarmamma, Franskan, bodde. Där finns numera en fin utställning om Haväng.


Men man dras till havet, längs stigen och ner till åmynningen där träden doppar grenar i vattnet på det där outhärdligt romantiska viset, där en ranglig bro, solkatter och strömmar får det att kvittra inombords och leken vid strandkanten där det det ljumma sötvattnet kastar sig ut i det kalla havet får en att vilja leka sjörövare.


Hav och äng. Vackrast på Österlen, bara så ni vet. ;-)


Av GladaKatarina - 22 juli 2009 20:39


Se där, vad en liten särskrivning kan ställa till med. *host host*


Medan turisterna lever loppan omkring mig, går livet sin gilla gång på kontoret. En stor del av mitt jobb går ut på att ta betalt. Förr kunde jag bli lite blyg över detta, men det har sedan länge gått ööööver. Då och då, när jag framför ekonomiska krav och personen frågar "Skall du ha betalt nu?" blir svaret ofta "Nu eller med en gång, det är upp till dig." ;-)


Det väntas en ny lag till årsskiftet; kassaapparats-lagen. Och idag har vi varit och tittat på vårt kommande underverk; en Sharp UP3500 med pekskärm - bra, tjusig och imponerande! Gladan ser fram emot att bli en riktig kassakossa! ;-)


Jag citerar en artikel på Svenskt Näringslivs hemsida:


Det är skatteverkets framgångsrika raider mot
fusket inom framför allt restaurangbranschen
de senaste tre åren som nu spiller över på andra
näringar med kontanthandel. Näringsidkare som
har en kontantförsäljning över 170 000 kronor,
eller fyra basbelopp per år, måste införskaffa
en kassaapparat som är godkänd av skatteverket.


Och även längre ner:


Ny lag börjar gälla 2010
Från och med 2010 krävs att nästan alla
näringsidkare inom kontanthandeln har ett
godkänt kassaregister. Det består av två delar;
en godkänd kassaapprat och en certifierad
kontrollenhet.

Bakgrunden är fusket med att manipulera
kassaregistret. På så sätt går staten miste om
skatteintäkter samtidigt som konkurrensen
snedvrids.


Inte helt uppskattat av flera näringsidkare, för det är dyyyyrt. Men så är det. Land skall med lag byggas.


Av GladaKatarina - 22 juli 2009 05:30


Den har stött på motstånd. Republikanerna anklagar Obama för - håll i er - socialism. *flämt* Det är tydligen värre än att cyniskt se miljoner människor gå utan vettig sjukvårdsreform och lida svårt av sviterna.


Konstigt att amerikaner på högerkanten, som ofta är så djupt religiösa, handlar så fullständigt okristet.


En dag får de kanske ett varmt välkomnande... >;-/


Av GladaKatarina - 22 juli 2009 05:16

Hörde på radion att Sveriges inköp av vaccin mot svininfluensa kommer att bli dubblare än beräknat. En dos brukar kosta 35 kr, dessa kostar 65 kr. Förvånat konstateras att det finns läkemedelsbolag som kallhamrat försöker göra förtjänst på detta.

Blir på sätt och vis glad över att det finns människor kvar som upptäcker detta och blir upprörda. Samtidigt som jag sörjer att ännu en god människa fått sina rosafärgade glasögon söndertrampade.

Inget läkemedelsbolag känner medlidande, fråga Afrika. Betala eller dö.


Om mig

Vädret i Malmö

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Nyskrivet, nyspanat

Sök och finn

Gladans intressehylla

Arkiverade gladerier

Bloggvänner och annat

Det var en gång

...bad things with you. ;-)

Visitsiffror

Gladan kvittrar på Twitter!

Weird translation for you!


Ovido - Quiz & Flashcards