Alla inlägg under september 2008

Av GladaKatarina - 24 september 2008 17:26


Enligt en artikel i gårdagens Sydsvenskan:


(Finlands) statsminister Matti Vanhanen... "massakern självklart

kommer att påverka den reform av den finska vapenlagen som är

på gång sedan EU-kommissionen i somras gett ut ett nytt

skjutvapendirektiv."

Finland har det tredje högsta vapeninnehavet per invånare i världen

efter USA och Jemen.


Vänta inte.


Av GladaKatarina - 24 september 2008 17:21


Kvarglömt på stadsbuss 4 i Malmö igår kväll:


1 st plastpåse från Överskottsbolaget innehållande: 

1 st prästost

1 st halvpaket knäckebröd

1 paket BOB Fläderblomsdryck

3 st gulbruna bananer.


Håll till godo. Det blev frukost på Centralen istället.


Av GladaKatarina - 23 september 2008 11:55


...säger man inte på engelska. Ordning på torpet, säger man hur som helst här. Oh, behave!


Tisdagens kurs avlöpte under betydligt mer ordnade och organiserade former, tack och lov. Trots det vill jag påstå att jag känner mig trygg med lite improvisation, nu när jag börjar bli gammal i gamet. Jag har ju ändå varit cirkelledare i hela två terminer. ;-)


Vi fick tillfälle att lyssna på Stand by me av Ben E King, på klippet ovan. Den är bra att ta användning av i nybörjarengelska. Vacker, enkel och mycket grammatik att diskutera kring. ;-) Minns även filmen, vackert minne.


Nya ansikten i alla tre engelskgrupperna, så presentationsrunda var självklart. Ju mer avancerad grupp, desto mer på engelska! Samma litteratur i två av grupperna, i tredje gruppen tar vi litteraturen efter hand, eftersom denna grupp är den mest avancerade. :-)


Den avancerade gruppen får det lite lugnare i år. Förra terminen fick de läsa rätt mycket, det kan till och med jag inse. Deras huvuden var alldeles fulla av trollformler, konstiga namn och underliga vanor på Hogwarts.


Så går det när man skall läsa Harry Potter & the Philosopher's Stone. Inte var det för trollerierna som de fick läsa boken, om ni tror det. JK Rowling skriver en utmärkt nutidsengelska, de påhittade orden får man på köpet. ;-)


De tyckte säkert om det i cirkeln. De fick ju faktiskt se filmen också, visserligen bara med engelsk text, men ändå. (Man måste vara lite sträng även som cirkelledare. ;-) ) Jag tröstar mig med att de lärde sig en hel del, jag märkte det nog. Men... Jag inbillar mig inte för ett ögonblick att de saknar den präktige lille trolleripågen med de gröna ögonen. Inte heller de knepiga lärarna på det konstiga, dragiga gamla slottet uppe i Skottland.


Nåja, jag minns av egen erfarenhet hur det var att börja läsa utländsk litteratur i början. Oavsett vad det handlade om, så var det en hög tröskel med språket, som ju trots allt är främmande. It's an acquired taste


Hittade två bra länkar, apropå språk:


www.wordia.com genom Metro. På denna sajt kan du ladda upp en videosnutt som förklarar ett ord på engelska. :-)


Lexin, bra lexikon från svenska till engelska. Blir lämpligt för mina engelskdeltagare. Men undvik för långa, sammansatta ord på svenskt manér, som till exempel "julgransförsäljare". Julgran eller försäljare går däremot bra, sedan får man tänka själv. ;-)


Av GladaKatarina - 22 september 2008 21:58


Eeeh, det blev en... knepig måndagskväll. Superkörigt på kliniken. Superkörigt i bekantskapskretsen, sjuka släktingar och desperata samtal. Flög genom regnet till kvällskursen.


GLÖMT


NYCKLARNA.


FÅR


INTE


HÄNDA.


Räddades av ny kollega efter att ha dansat onödig regndans nere på gatan. Han hade kommit lite tidigare och låst upp. Då satte larmet igång!!! Stackaren! Brandlarmet hade vrålat på kliniken innan jag var där, jag har åtminstone sluppit få hjärnan urblåst av höga larmsignaler av DET slaget.


Kursen var full av nya, ivriga människor! Mina förberedelser hade jag, men kaffet och lokalen var inte förberedd. Hatar sån't! Men en i kursen har kafé och hade med sig kaaaaaaaaka! Snacka om att förtjäna det!


Hann med tåget - men missade bussen. Är väl i säng innan 23.00, upp igen kl 05.00 Bara nöjen.


Av GladaKatarina - 22 september 2008 12:34


Har precis haft terminens första cirkelkurs i engelska! SÅ-HIMLA-KUUUUL!! :-D Tack och lov att det är höst, har saknat cirkelledarjobbet som vore det ett älskat barn!


Många nya/halvkända ansikten! Entusiasmen flödar emot mig... Den får flöda som en stor våg tillbaka! Ikväll väntar en kurs, imorgon bitti en annan. Nu är det inte alla som är lika insnöade på just Storbritannien som jag. Nya Zealand och Canada ligger några mycket varmt om hjärtat. Ge och ta, som Tiffany Persson säger. :-D


Uppdrag till nästa gång: reseminnen! :-)


Av GladaKatarina - 21 september 2008 17:57


Har rivit runt bland sakerna hemma; sovrum, garderober, kök, bokhyllor. Har rivit runt i mitt förråd. Det går sakta med organisationen. Förhoppningsvis skall inte släkten behöva känna det som om jag var en sorts vansinning Miss Havisham, om jag skulle dö och låta dem först rota igenom och sedan slänga alltihop.


Apropå dö - det är ju ändå höst - så skrev brorsonen vackert och viktigt om hur man vill ha det. Efteråt, ni vet. Det är bra! Så vill jag också ha det! Tyck nu inte att jag är morbid, men tänk på att skatten och döden är de enda sakerna vi kan räkna med här i livet.


Ägnar mig även åt seriösa studier i diverse religiös litteratur, bland annat Jack Miles: Gud, En Biografi. Heav(enl)y stuff. Miles var jesuit i 10 år, doktorerade på Harvard och har sedan dess haft en karriär som till och med imponerar på mig. Gud, En Biografi fick Pulitzer-priset. Den är skriven i strikt vetenskaplig anda, med många intressanta diskussioner om inte minst översättningar. Ett evigt problem när det gäller tolkningsfrågor i Bibeln! Men också spännande!


Eftersom jag läst Religionsvetenskap är det ingen överraskning att den Gud de flesta av oss ser som en, säger en, skäggig farbror på ett moln är en kombination av minst tre olika maskulina gudomligheter och en, eventuellt två, kvinnliga. Missförstå mig inte nu. Detta är en textuell fråga, inte religiös. Men jag säger det igen: det är spännande! :-) Miles klargör och fördjupar sig på ett sätt som man inte hade tid med när det skulle läsas till tentan. Det var ju dessutom några år sedan, man behöver fräscha upp kunskaperna...


Och apropå att fräscha upp kunskaperna: imorgon börjar jag som cirkelledare i engelska igen! En mycket angenäm nervositet och förväntan har infunnit sig! :-D Jag har längtat något oerhört efter detta igen! Det blir tio hektiska veckor, men varenda sekund är guld! De överdrev inte när de sade att cirkelledare är världens roligaste jobb!


Det blir en hektisk, hektisk vecka! Skall dessutom på 40-årsuppvaktning tisdag kväll och upp kl 5.00 på onsdagen. 8-) Skall förbereda min första seglats. Skall förbereda lektioner. Samt - eh, just det - jobba.


Tillbaka till Miles. Mer heavenly stuff! Memento Mori! ;-)


Av GladaKatarina - 19 september 2008 19:39


Ibland längtar man tillbaka. Denna otroliga bokhandel ligger på Vänstra Stranden med en - givetvis - magnifique utsikt över Nôtre Dame.


Officiell sida


Virtuell rundtur 


Av GladaKatarina - 19 september 2008 19:07



Idag var jag inbjuden ombord på T/S Helene, en galeas som har Ystad som hemmahamn. Tack så mycket! :-)


"Har du seglat förr?" var frågan jag fick. Räknas medsittare i optimistjolle då det fortfarande hette optimistjolle? Räknas läsandet av hela Hornblowerserien? "Nej, aldrig," svarade jag. "Det är lätt!" fick jag till svar. Jag väljer att vänta med att tro det tills jag testat min egen förmåga och de har sett mig göra det. :-)


Gamla skepp är en skönhetsupplevelse, men man måste inse fakta: chefen bestämmer. Utrymmet är litet. Man fryser. Alla som någonsin vill bli chef borde lära sig av riktigt bra kaptener. Bättre ledarskapskurs finns inte.


Inte en vindpust idag, mycket ovanligt. Hamnbassängen var spegelblank! Men jag fick ändå känna av lite vågor vid kaj: Bornholmskatamaranen lade till och lade ut! Det gungade bra. :-)


Om vädret är gynnsamt nästa helg, så följer jag med på seglats. Lägst och oerfarnast på rangskalan heter jungman. Tur att jag är född i jungfruns tecken, då. Men jungfru - eh, kanske blir jungdam bättre? ;-)


Om mig

Vädret i Malmö

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2008 >>>

Nyskrivet, nyspanat

Sök och finn

Gladans intressehylla

Arkiverade gladerier

Bloggvänner och annat

Det var en gång

...bad things with you. ;-)

Visitsiffror

Gladan kvittrar på Twitter!

Weird translation for you!


Ovido - Quiz & Flashcards