Alla inlägg under oktober 2009

Av GladaKatarina - 6 oktober 2009 12:50


Enligt Wikipedia, som i detta fallet hämtat fakta från Svenska Akademins ordbok och SMHI:s faktablad, är brittsommaren ett unikt svenskt begrepp. Minsann! Men så var ju Birgitta ett svenskt helgon också.


Brittsommardagen skall alltså infalla imorgon, på den Heliga Birgittas dag, och en riktig brittsommar kommer efter en kallare period (jo tack) och temperaturen skall nå över 20 grader. Nåja, idag på innergården mitt i Ystad var det ganska varmt...


Indiansommar talar de om i USA, men den kan tydligen få infalla lite när som helst. Si där, då har man blivit lite klokare även idag. :-) (Synd att det inte är brittisk sommar det handlar om... Fast å andra sidan är den inte sällan så olik den svenska sommaren.)


Den Heliga Birgitta är minsann hela Europas skyddshelgon. Inte illa för en svenska vars hemland inte längre är katolskt och som med nöd och näppe ville gå med i EU. De' du, Anka-vanka, där talar vi medialt inflytande... >;-)

Av GladaKatarina - 5 oktober 2009 15:18


  

Väninnan i Slottstaden skickade lite bildminnen från mitt firande i Köpenhamn den 29:e augusti.


Innan ni nu börjar förfasa er över att jag publicerar "fyllebilder" så kan jag lika gärna förbereda er på följande: så här ser jag ut när jag är glad och med folk som jag trivs med. För det mesta, med andra ord. Det finns en anledning till att denna blogg heter GladaKatarina. :-)


Viftar, sjunger, kramas och tramsar. De' e' Gladan, de'. Vardag som fest.


Det är klart att skumpan på tåget och det goda rödvinet till biffen livade upp lite extra. Att sedan Storasystern var omtänksam nog att styra ut mig i banderoll som det stod "Gammal" på (inte Glada), mjuka djävulshorn och en prisrosett som snabbt hamnade på mitt huvud gjorde kanske lite extra just denna dag... Men nu fyller jag inte 40 på ett tag igen. Får ju utge mig för att vara 37 i några år nu...



Av GladaKatarina - 5 oktober 2009 11:16


Jobbar heldag på kliniken. Besvarade 30 telefonsamtal mellan 9.00-10.00


Ikväll blir det engelskcirkel. Jag lämnade hemmet 07.00, kommer hem cirka 22.40


Det känns som om 2/3 av veckans arbete utförs på måndagar. Det är bra, då kan vi lika gärna avskaffa torsdagen. Om man inte är ledig torsdagar, förstås, då får man ledigt fredag. Eller onsdag, välj själv.


*skriver EU-motion*


Av GladaKatarina - 4 oktober 2009 12:01


Nu har BBC rest hem från Ystad. TV4 skall visa de engelska Wallander-filmerna, de startar den 11 oktober med Sidetracked. Kenneth Branagh är ju både rolig och underbar! Han förvånas i denna intervju över Ystadsbornas bristande förvåning över filminspelandet. Om skånebarnen känner igen honom, är det för att han spelade Professor Lockhart i den  andra Harry Potter-filmen.


Han berättar också i denna intervju hur han cyklat omkring i Ystad och hittat nya små gator hela tiden. Branagh har också upptäckt att det går att lämna sin cykel olåst. Det är faktiskt sant, bara man väljer sina ställen och inte lämnar cykeln för länge, så får den vara i fred. Nu låser jag alltid iallafall och ställer den ordentligt i cykelställ. Den stod parkerad vid stationen i två veckor under min semester och väntade snällt när jag återvände. (Men säg det inte till någon. ;-) ) Så okriminellt är det oftast i Ystad.


Den 15-17 oktober håller Ystad sin första deckarfestival! Kan ni tänka er! :-D Hoppas att det slår väl ut och blir en etablerad tradition.


Av GladaKatarina - 4 oktober 2009 11:43


MMS-bloggning  


Kanske bedarrar stormen snart? Det har åtminstone slutat regna och solen har hittat ut. Igår kväll piskade regnet på som stora vågor mot huset.


Jag är med i Ystads Segelsällskapsförening som har hand om en fin gammal skuta, galeasen Helene. Hade hoppas på att hinna med ut på någon segling i sommar, men tufft arbetsschema och stor födelsedag satte stopp för det hela. För ganska exakt ett år sedan var jag med några dagar på en fantastisk segling till Kivks Äppelmarknad.


Skeppet Helene har varit en smula olycksdrabbat sedan i våras, hon seglade in i en pir. Det var dessutom tid för en större, planerad renovering som utfördes innan sommaren. Nu görs hamnen i Ystad om rejält, vilket för all del behövs. Den inre piren har tagits bort, detta orsakar förmodligen att större vågor slår in i inre hamnen. Igår blev Helene och ett antal andra båtar i hamnen stormskadade. :-( Vi får väl se om hon kan ligga kvar i Ystad...


Måste hon flyttas, blir det trist för oss alla i Ystad. Det blir dessutom svårt för mig att vara med på ärtsoppekvällar med allsång varannan torsdag, som jag var med på under vinterhalvåret. Man vill ju dra sitt strå till stacken på något sätt. Segling och båtrenovering är jag nämligen ingen fena på. Men havs- och skeppsbeundran är jag bra på!


Av GladaKatarina - 3 oktober 2009 16:42

Jag hade inte trott att det skulle bli fler nytagna rosbilder i år. Med den 25 september gick jag förbi klostret i Ystad, där det finns ett underbart rosarium. Och visst blommar det!


Idag stormar det hårt kring husknuten. Men är rosornas tid i Ystad förbi? De kan blomma förbluffande länge i de skyddande små kvartersgatorna i centrala Ystad. :-)



Jacques Cartier är en Portlandros, bland de första återblommande rosor som fanns. En riktig toppenros som är känd för att blomma långt in på hösten. Är inte helt säker, men tror att namnet kommer av upptäckaren Cartier som tog Kanada i besittning för Frankrike. Tänk, förr i världen när man kunde göra så. Tur att man inte kan det nu. Skulle Richard Armitage kunna gälla som ett eget land? Inte eget längre, i så fall, utan mitt. ;-)


Hur som helst, just kanadensiska rosor är ypperligt starka och härdiga. Mer om det senare.



     


Zonta är en buskros av modernt snitt. Mörkgrönt bladverk och intensiv färg! Den gör heder åt färgnamnet brandgul! Brandgul var det enda namnet jag kunde för färgen orange tills jag började skolan. Men samtidigt är nog ändå inte brandgul och orange samma färg, om jag får säga min mening. Denna ros är verkligen fantastiskt brandgul! :-) Ståtlig ros, men tyvärr doftlös.


Zonta International är en organisation som en fd svärmor är medlem av. De arbetar med att höja och förstärka kvinnors ställning genom utbildning över hela världen, bland annat med hjälp av stipendier. Heder åt dem!


 


Irma är en rotäkta ros framtagen i Balsgård utanför Kristianstad, särskilt framavlad för svenska förhållanden, för att vara frisk och härdig samt att ha gammaldags skönhet med ljuvlig doft. Baserad på - just det - kanadensisk rosforskning. De har verkligen lyckats med det! Irma är en sanndröm!


  


Mörka, sköna dam! Väldoftande med färgnyanser som jag verkligen älskar! Förvånansvärt härdig för att vara en Austinros. Men detta är perfekta förhållanden i Ystad, märk väl. Alla Austinrosor är ljuvliga underverk som ger en illusion av paradis - om man har de perfekta växtförhålladena och är beredd att ge dessa rosor speciell uppmärksamhet varje dag på säsongen.


Dark Lady är en hyllning till den mörka damen i Shakespeares sonetter. I dessa sonetter finns även en ljus, gudomligt vacker yngling. Poeten, damen och den unge ynglingen är sammanlänkade i ett förhållande som även i våra dagar får oss att lyfta på ögonbrynen. Det har forskats mycket kring vem damen och ynglingen kan ha varit. En roman jag läste och skrev om i bloggen, ger en trovärdig och underhållande version av det hela.



My mistress' eyes are nothing like the sun;

Coral is far more red than her lips' red;

If snow be white, why then her breasts are dun;

If hairs be wires, black wires grow on her head.

I have seen roses damasked, red and white,

But no such roses see I in her cheeks;

And in some perfumes is there more delight

Than in the breath that from my mistress reeks.

I love to hear her speak, yet well I know

That music hath a far more pleasing sound;

I grant I never saw a goddess go;

My mistress when she walks treads on the ground.

And yet, by heaven, I think my love as rare

As any she belied with false compare.


Underbar sonett där Shakespeare beskriver en kvinna med mörkt, risigt hår som verkligen inte liknar solen. Hennes hy är inte som rosenblad, hennes läppar är inte lika röda som korall, hennes andedräkt doftar inte minsann inte så gott. Hon påminner inte om någon gudinna där hon går. Ändå lyckas hans målande jämförelser få fram hur mycket han njuter av att se henne och hur speciell deras kärlek är. :-)


Av GladaKatarina - 2 oktober 2009 08:21


Obama har landat i Köpenhamn (tur man tog ett tidigt tåg från Malmö), Gandhi fyller år. Chefen är på kurs. Slutar kl 14.00


FREDAG!!! :-D


Av GladaKatarina - 1 oktober 2009 14:50


Hagel, minsann. Det är vad vädret har att bjuda på idag. Extrakoncentrerat regn, skulle man kunna säga. Det är som BOB:s Lättdryck, man bär hem en liten förpackning och blandar ut.


Märkligt, i år har man gått från sommarkläder till vinterkläder. I morse tog jag täckjackan över fleecejackan, stor sjalhalsduk, vantar och stövlar. Äntligen slapp jag frysa på morgonen. Givetvis valde vardagsödet att kombinera detta med varma bussa och varma tåg. Det gjorde inget, det var så skönt att vara varm.


Det sägs att man skall svettas in våren och huttra in hösten. Men om man går och fryser, då vill man ju inte vara ute i höstvädret. Då stannar man inne och då sprids all virus och flunsa. Bättre att vara varm och ha täckjacka med kapuschong när hagelskuren kommer.


Men om nu vintern kommer 1 oktober, direkt efter sommaren, håller den då på till den 1 april 2010? Sex månaders vinter och sedan sex månaders sommar?


Radion spelar Christer Sjögrens senaste. Det tycks handla om psykoanalytisk text till dansbandstakt. Nu spelade dom Paul Anka med Adam and Eve, gammal slagdänga. Jag undrar om USA vet att gammel-ankan fått sådant uppsving. Nu spelar de Robbie Williams, ja tack. Han har visst slutat glo på UFO:n och börjat göra musik igen.


Läste på omvägar att min gamle idol Colin Firth - the Mr Darcy of Mr Darcys - har öppnat butik med sin fru i London, ekologiska produkter. Huh. Där ser man. Ja, han står väl inte där själv såklart. Inte en chans att han står där i full Darcymundering med nyodlade polisonger. Så kul får man inte ha det, det är oktober nu.


Om mig

Vädret i Malmö

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Nyskrivet, nyspanat

Sök och finn

Gladans intressehylla

Arkiverade gladerier

Bloggvänner och annat

Det var en gång

...bad things with you. ;-)

Visitsiffror

Gladan kvittrar på Twitter!

Weird translation for you!


Ovido - Quiz & Flashcards