Alla inlägg den 18 maj 2008

Av GladaKatarina - 18 maj 2008 17:11

Kul tester är alltid kul tester! Speciellt när man blir nöjd med resultatet. ;-)


Hur mycket boknörd är du?


Kul sida som kräver Flash Player! Tyvärr lyckas jag inte visa min resultatsida här på min blogg. Hoppas någon annan lyckas bättre!


Böcker hör till livets nödtorft och eftersom jag pendlar minst två timmar om dagen har jag goda tillfällen till att läsa, begrunda, förfasas och njuta. På boklistan nu samsas några böcker om Englands drottning Elizabeth I, Simone de Beauvoir's Det andra könet med sällskap av Åsa Mobergs Simone och jag samt Stieg Larssons Flickan som lekte med elden. Alla utom Larsson är omläsning... Böcker och dess människor blir som gamla vänner!

Av GladaKatarina - 18 maj 2008 16:06

En bekant utanför Tomelilla har sina djur på sommarbete i Vellinge och Sydsvenskan har en liten artikel om "kosläppet". I tidningen finns härliga, spralliga bilder på kor som väller ut på ängarna, rusiga av lyckan i att springa fria på de gröna ängarna. En sann beskrivning av sann lycka!


Första gången med grönt gräs under klövarna


I dagen Sydsvenska står även om vildsvinens utbredning i Skrylle. Som vanligt uppmanas hundägare att följa bestämmelserna när djuren följer med ut i naturen. På ren svenska: håll hundarna kopplade!


Visa vildsvinen respekt!


Få saker provocerar ett vildsvin så mycket som en lössprindande hund. Livsfara för alla inblandade!


Jag påminns åter om besöket på Haväng igår. Nervösa svanar och andra fåglar drog sig undan medan barnfamiljerna lät barnen leka högljutt i närheten. Hundar lekte i vattenbrynet. Betande hästar hade rymt från inhägnaden och tog sig ett dopp i den blå böljan. De sprang runt i en löst organiserad flock och spanade oroligt på människorna. Många gick fram och klappade...


Vuxna och barn, hundar och hästar, fåglar och natur, himmel och hav. Inte alltid i harmoni! Koppla din hund. Gå inte nära en lösspringande häst. Stör inte häckande fåglar. Tänk dig för! Var ett föredöme för barnen och din omvärld.


Tänk inte för lättvindligt: "Jag vet vad jag gör." Djuren är bara människor i fablernas värld. Djur är djur och lever i sin värld, efter sina regler. Situationen kan svänga fort. Alla, människor som djur, kan ta stor och onödig skada.


Av GladaKatarina - 18 maj 2008 15:39


Denna kaka kommer från Storasysterns svärmors släkt. Den kallades då allmänt för Dragörkaka och man kan variera med den frukt man har, beroende på säsong. Nu, i ljuvliga maj, blir det givetvis späd, röd rabarber. Kakan pyser så vackert upp kring de röd syrliga rabarberbitarna och smakar lite segknäckigt på ytan.


Dragörkaka


75 gram smör

2½ dl socker

2 ägg

2½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

mannagryn

rabarber - ungefär 3 späda skjälkar


Rensa rabarbern och skiva tunna skivor.

Smält smöret i kastrull, rör i sockret och se till att det löses upp. Inte för varmt smör, inte heller för kallt!

Rör i äggen!

Rör i vetemjöl och lite bakpulver.

Rör i rabarber.

Häll upp i smord form och strö över lite mannagryn.


Grädda i ugn, 200 grader i 30 minuter.

Servera gärna med något gott vaniljsmakande efter behag.


Vi har tur, vi: vår snälle Storebror utanför Hörby har egna höns, bruna leghorn som lägger smaskiga ägg med maskrosfärgade gulor! Himmagjort e alltid bäst! :-)

Av GladaKatarina - 18 maj 2008 13:55

Helgen tillbringas med min Storasyster. Vi lämnar Malmö och tar en avstickare till vår Storebror i Hörbytrakten. Vi åker vidare mot Österlen och äter lunch i Brösarp.


Utflyktslusten för oss till Haväng! Vädret är inte alltför varmt, kanske 15 grader och mild vind från väst. Solen gassar inte som förra helgen, då det var full sommar och nästan omöjligt att göra något vettigt i värmen. Ändå snöar det uppåt i landet, det är svårbegripligt. Det är ett avlångt land!


Haväng är smärtsamt vackert, som alltid. Gamla och unga träd samsas med gamla och unga människor. Annars är allting urgammalt på Haväng, i ett ständigt förnyande Österlenljus. Verkeåns urgamla utlopp söker nya vägar ut i Östersjön. Den otroliga Havängsdösen, över 5000 år gammal, står där i sitt nyrenoverade sken med stenarna renskrubbade från förmörkande, gammal mossa. Den ruffiga, kantiga stenen glittrar i det vårmilda solskenet och accepterar vår beröring, trots sin ålderdom och helighet. Skepparpsgården är en gammal Skånegård med ny placering och ständigt glada leenden. Bullarna är så nybakade att de fortfarande är varmdoftande av kanel.


Vi drar vidare och kör norrut, målet är att hitta Olseröds sommarby, trots en bristfällig bilkarta. Vi kör hopplöst vilse, som så ofta förr! Vi har inte mycket till lokalsinne, systern och jag. Tack och lov har vi heller inte någon GPS! Hur kul vore det? ;-) Vi hittar fram till sist ändå! Viljans seger över vilsenheten.


En avslutande avstickare till Kivik, sedan får väg 11 och E6:an föra oss hem till Storasysterns hem utanför Trelleborg. Nästan tolv timmar och flera bilmil har förflutit. Vi är trötta. Söndagen blir en lugn familjedag.


Storasystern skall baka sockerkaka med rabarber! :-)

Av GladaKatarina - 18 maj 2008 13:25

Här kommer ännu en blogg i mängden av bloggar. Varsågod att ta del av valda delar av mitt liv.


Som jag nämnde i presentationen är jag cirkelledare och eventuellt blir det en bloggkurs till hösten, om underlag finns.


Varför bloggkurs? Tillgång och användande av Internet är en demokratisk rättighet. Därför skall alla som vill kunna lära sig hur och varför man bloggar.


Hur är enkelt, varför är tyvärr ännu enklare. Vårt behov av bekräftelse är stort... ;-)

Om mig

Vädret i Malmö

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Nyskrivet, nyspanat

Sök och finn

Gladans intressehylla

Arkiverade gladerier

Bloggvänner och annat

Det var en gång

...bad things with you. ;-)

Visitsiffror

Gladan kvittrar på Twitter!

Weird translation for you!


Ovido - Quiz & Flashcards